Info från SBHK

17.04.2014 03:58

Angående medlemsavgift till SBHK - varför?

Fr.o.m. 2012 har rasklubbarna gemensamt medlemskap med specialklubben Svenska Bergs- och Herdehundsklubben, SBHK. Det innebär, att när avgiften till egna rasklubben betalas, får man specialklubben ”på köpet”. Tyvärr får man ibland höra väldigt negativa kommentarer om SBHK; ”Varför ska vi vara med där?” ”Det kostar bara en massa pengar.” ” De ska bara bestämma över oss.” ”Vi vill göra som vi vill.”

Men hur är det egentligen?
Med flera hundra raser kan SKK omöjligt hålla direktkontakt med alla rasklubbar, istället har man infört en modell med specialklubbar, f.n. 49 st, som i sin tur organiserar de olika rasklubbarna. SKK har delegerat rasansvaret till specialklubbarna, som sen i sin tur delegerat det vidare till rasklubbarna. Titta gärna på SKKs organisationsschema, som finns infört i varje nummer av Hundsport. Det är endast mycket stora och ekonomiskt starka rasklubbar, som får vara direktanslutna till SKK. Så en specialklubb är nödvändig, vare sig vi vill eller inte.

Vad gör då SBHK? Vad har vi för nytta av dem?
• Arrangerar 5-7 officiella utställningar per år
• Ordnar mentalbeskrivningar
• Bjuder in till föreläsningar i hundrelaterade ämnen
• Håller kurser i föreningsteknik för rasklubbarnas förtroendevalda
• Informerar och utbildar i t.ex. utställningsregler
• Samlar årligen alla rasklubbars ordförande till konferens
• Stöttar rasklubbar med problem. Kan t.ex. tillfälligt gå in och driva en klubb vidare, om styrelsen hoppat av
• Erbjuder hjälp med utställningsadministration
• Förmedlar information från SKK och fungerar som en länk mellan rasklubben och SKK

Vad kostar det?
Av medlemsavgiften i rasklubben går 50 kr/huvudmedlem och 5 kr/familjemedlem till SBHK. Dyrt? Nej knappast, om man ser till vad man kan få. Direktmedlemskap i SBHK går inte längre att lösa.

Men måste de bestämma över oss?
Ja, om man nu vill se det så. Men man kan också välja att se det som att SBHK tillhandahåller de rätta verktygen för att följa de spelregler som råder inom hundsfären. Rasklubbarna har stor frihet att utforma sitt arbete utifrån sina egna stadgar och förutsättningar. Men eftersom SBHK ansvarar för sina rasklubbar gentemot SKK, måste man ibland gå in och styra upp.

Kom ihåg att det är rasklubbarna som väljer SBHKs styrelse. Vartannat år samlas valda delegater från varje rasklubb till SBHKs fullmäktige. Rasklubbarna kan påverka styrelsens sammansättning genom att till valberedningen föreslå personer man har förtroende för. Rasklubbarna kan också påverka verksamheten genom att skriva motioner och göra sin röst hörd på fullmäktige.

Förhoppningsvis har nu några frågetecken kring specialklubbstillhörigheten rätats ut och kanske också en något mera positiv inställning till SBHK skapats.
Om någon känner, att han eller hon vill jobba för SBHK, antingen i styrelsen eller i någon kommitté, är ni hjärtligt välkomna att kontakta styrelsen eller valberedningen.

Silvana Carlén, styrelseledamot i SBHK